KAKO UŠTEDETI NOVAC ?

 

 

Jedan od najčešćih ciljeva koji svaki čovek sebi postavja, bilo da je student, zaposleno lice ili penzioner,  jeste upravo – kako uštedeti novac?

Ušteda novca je jedan od glavnih motiva pogotovo u Srbiji, gde su plate kao što znamo poprilično male, a cene proizvoda i usluga koje su ljudima potrebne, visoke.

I dok se o tom cilju lakše govori, no što se realizuje, svi mi upravo i dalje nastavljamo da težimo ka istom, a teško dolazimo do rešenja.

Zato sam odlučila da za sve vas malo istražim koji su to sve načini i metode ka uspešnoj  uštednji novca!

 

1 – Metoda ’ Vođenje dnevnka potrošnje ’

Ova metoda se zasniva na utvrđivanju mesečnog limita, koji ne smemo da prekoračimo, a koji smo sebi zadali prethodnim kalkulisanjem, tako da svakog meseca uštedimo određenu sumu novca.

Sve što je potrebno za ovu metodu jeste da kupimo dnevnik i da jedan čitav mesec zapisujemo sve prozivode i usluge, na koje smo potrošili novac.

Nakon isteka prvog meseca sledi analiza.

Vrlo je bitno da obratimo pažnju na koje smo stvari potrošli novac a da nije bilo istinske potrebe za tim.  Sistemom eliminacije nepotrebne potrošnje stvaramo listu prioriteta i odličnu osnovu za sledeći mesec , kada ćemo lakše moći da kontrolišemo svoje finansije, i uspostavimo limit koji se ne sme prekoračiti.

Ovo je jedna od najčešćih metoda za štednju novca, ali imožda i najzamornija, jer je potrebno izdvojiti vreme za računanje i evidentiranje svake kupovine ponaosob, te je to jedna i od njenih najvećih mana. No, ko može da izdvoji vreme i strpljenje, onda je i vrlo korisna.

 

2 – Metoda ’Porcelanska kasica ’

Druga metoda kojom se ljudi najčešće služe jeste upotreba porcelanske kasice.

Da, zaista! Sve što je potrebno jeste kupiti vizuelno privlačnu porcelansku, ili glinenu kasicu, u kojoj ćemo prilikom svake kupovine, sav kusur stavljati u istu.  Na taj način zbog svog privlačnog vizualnog izgleda, psihološki gledano, biće nam teže da razbijemo istu, više ćemo oklevati u tome, i možda će i meseci proći sve dok to ne budemo morali  da uradimo, što je odlično!

Ovo je jedna od metoda koju sam probala, i jedna od većih mana, pogotovo ako ste karakter kao ja,  jeste ako prođe dosta vremena do momenta razbijanja, jer ne treba baš ni preterivati u čekanju, neke novčanice brzo izađu iz upotrebe. ( verujte mi, provereno govorim!)

 

3 – Metoda ’ Spuštanje kriterijuma ’

Jedna od sve češćih metoda uštede novca jeste i spuštanje sopstvenih kriterijuma kada su u pitanju radnje u kojim kupujemo, i usluge koje koristimo.

Primer-  ako smo do sada kupovali firmiranu odeću od svog omiljenog brenda, ili išli u luksuzniji frizerski salon, od sada bi morali da odeću kupujemo u outlet radnjama, sa sniženim cenama, i prilagodimo se manjem izboru, kao i da se šišamo u jeftinijim frizerskim salonima.

Za neke je to poprpiličan izazov,kao što je u mom slučaju, jer se neke navike teško menjaju, ali ko misli da može da se prilagodi, slobodno nek izvoli! Ušteda je gotovo zagarantovana, samo se sada postavlja i pitanje – a da li je i kvalitet?

4– GP CARD kartica

I nakon čitava tri meseca isprobavanja različitih metoda uštede novca, među kojima su i prethodna četiri, najdelotvornije se pokazala loyaliti kartica – GP CARD, kartica.

Iako sam oduvek bila skeptična u vezi kartica, čiji su slogani najčeše – Zaradite novac kupujući, zbog i više nego očigledne manipulacije, ili ’pak uslovljavanja na beskonačno sakupljanje bodova prilikom kupovine,kako bi ste kasnije opet morali da kupite isključivo proizvode koji su vam nametnuti,  pročitavši način korišćenja ove kartice, i pogodnosti koje ona nudi, shvatila sam da sam pronašla svoju omiljenu metodu uštede. Počela sam da koristim svoju personalizovanu GP CARD  karticu!

Korišćenje je vrlo jednostavno, a ušteda zagarantovana, i to  bez vođenja dnevnika, razbijanja kasica, ili spuštanja kriterijuma.

Kada odlučim da odem kod frizera, na ručak sa prijateljima, ili u kupovinu cipela, sve što je potrebno jeste da kliknem – Prodajna mesta, na sajtu GP CARD kartice, i da izaberem objekat koji mi najviše odgovara.

Sve što dalje treba da uradim jeste da pokažem svoju GP CARD karticu prilikom kupovine, i svakog 21. u mesecu dobiću određeni % povrata novca, ali i detaljnu evidenciju svoje potrošnje za ceo mesec, koja se nalazi ni manje ni više nego na svojoj ličnoj, online kancelariji koju dobijam prilikom dobijanja kartice!

Ukoliko i vi želite da uštedite novac, a da i dalje kupujete svoje omiljene stvari, prijavu za sopstvenu GP CARD karticu možete  obaviti klikom na sledeći link : https://www.gpcard.rs/registracija-za-karticu/

 

 

 

 

 

Tekst napisala : Andrea Gojković

Fotografije : Sara Revišin

Besplatno se prijavite na naš newsletter!

Obaveštavaćemo Vas redovno o najnovijim popustima i ponudama kako ne biste propustili priliku da uštedite i zaradite.